Sushi - to taka potrawa, robiona głównie z gotowanego ryżu, glonów nori, wszelkiego rodzaju ryb bądź owoców morza, czasami z przyprawami takimi jak np. wasabi. Pewnie wiecie, że te (zazwyczaj) surowe składniki szybko się psują, prawda? Dlatego właśnie w japońskich restauracjach są przygotowywane od razu po złożeniu zamówienia. Tradycyjnie sushi je się palcami, niestety, Polacy nie są do tego przyzwyczajeni i używają pałeczek. Swoją drogą, będąc w Szczecinie wstąpiłyśmy z mamą do takie fajnej restauracji, właśnie z sushi. Mama oczywiście niczego się nie tknęła, a szkoda, bo oshi-zushi, nigiri-zushi oraz moje ukochane ootoro był naprawdę pyszne! Nie wolno zostawiać również nadgryzionego kawałka na talerzu. (nu nu, nie wolno!) Teraz trochę zdjęć. \(^.^)/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.